Asta nu e coaching

„Asta nu e coaching” – cu ideea asta am ramas cel mai mult in minte dupa Intalnirea lunii martie la Coaching Support Group.
Aparent, alegerea mea e paradoxala:
  • E o afirmatie negativa („Nuuuuuuuuuuuu, nu zice asta!”).
  • Pare foarte limitativa („Nu e coaching, e altceva, nu ne ocupam”).
  • In fine, nu „transmite” mare lucru („OK, nu e coaching, si ce-i cu asta?”).
Ei bine, mie mi-a transmis un insight foarte puternic si, pentru mine, a fost afirmatia serii.
Sa ma explic. Conform Gerard O’DONOVAN, „Coaching is about performing at your best through the individual and private assistance of someone who will challenge, stimulate and guide you to keep growing.”
Ce spune definitia de mai sus e ca, prin coaching, oamenii sunt stimulati si provocati sa creasca ei insisi. Asadar, mai degraba decat sa ti se dea o solutie, „fa asa”, esti doar intdrumat, prin tehnici specifice.
Am participat la un moment dat la un modul de formare in coaching, folosind procedee din programarea neuro-lingvistica (NLP). Initial la un curs de initiere (Start), apoi la un modul mai avansat (Intensiv), pe care l-am apreciat atat de mult, incat l-am si reluat. Mi-a placut foarte mult ce am invatat si, cumva, am inceput sa aplic niste reguli de acolo.
Pe o alta latura, apreciez principiile liberale, uneori duse in extreme, de tipul libertarianismului (si, la o extrema totala, anarhismului).
Ca o concluzie initiala, am tendinta sa aplic principii din coaching, combinate un pic cu liberalism, si in viata reala. „Daca asa se face in coaching, inseamna ca e bine, corect?”.
Ei bine, in urma intalnirii celei mai recente a Coaching Support Group, am ajuns la concluzia ca sunt si alte cai/metode/solutii. Da, e OK, uneori sa abordezi principii de tipul laissez-faire: nu dau sfaturi, nu iti zic cum sa faci, te descurci singur, o sa inveti din greseli, eu doar te ghidez pe drumul pe care ti-l alegi singur.
Doar ca, uneori, poti avea si alte abordari. Coachingul isi are rolul lui, dar nu e unica solutie.
Sigur, ca in definitia data mai sus, poti crea un climat (incurajezi, stimulezi, provoci) in care oamenii sa creasca ei insisi. Doar ca ai si alte solutii.
Poti apela la un prieten, daca ai o dilema. Poti sa te zbati in continuare singur. Poti intreba pe un forum. Poti cauta resurse pe Internet. Sau intr-o biblioteca. Poti trai cu problema in continuare.
Coachingul e o solutie buna, utila de aplicat in multe situatii. Dar nu unica. In viata de zi cu zi, poti da uneori solutii, si poti obtine rezultate OK cu asta.
Ce a fost revelator pentru mine a fost ca ai si alte optiuni in afara coachingului. Ceea ce, pentru mine e important.
Revenind la titlu – „Asta nu e coaching” s-a spus la intalnirea lunii martie. Da, si chestia asta poate fi OK in viata de zi cu zi. 🙂
Share
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.