Metode practice pentru a deveni fericit – Rezumatul întâlnirii

La evenimentul Coaching Support Group din luna iulie 2016 l-am avut ca invitat pe Alin Comșa, care ne-a vorbit cu mult umor și energie despre fericire. Fascinant!

CSG IulieAlin a făcut 100 de interviuri cu manageri din România și i-a întrebat dacă sunt fericiți. Unii l-au privit cu stupoare, alții i-au spus că „Da, sunt fericit. Problema e că…”. Se pare că studiile arată că preocuparea pentru fericire este atât de puțin întâlnită încât, întrebarea despre fericire a devenit nefirească. Și acest lucru se întâmplă în principal pentru că cei mai mulți oameni sunt super pasionați de succes. Ți s-a întâmplat vreodată să îți atingi un obiectiv și să nu te simți fericit că l-ai atins? Atingerea obiectivelor pentru succes nu înseamnă automat că suntem fericiți.
Seneca, considera că 2 lucruri sunt importante în viață: 1. să îți atingi obiectivele și 2. să te bucuri de ele. Am ajuns niște colecționari de obiective, fără haz, cum spune Alin.
Tot cu umor, Alin ne-a vorbit despre un experiment care a urmărit să afle care sunt primele interese ale femeilor imature și ale bărbaților imaturi, imaturitate care nu are legătură cu vârsta. Se pare că la femei, pe primul loc, stă dorința de a se mărita și de a avea nuntă. Pe al doilea loc, stă dorința de a da bine în fața celorlalte femei. La bărbații imaturi, pe primul loc stă dorința de adrenalină, aventură și sex. Al doilea loc, nici nu mai contează. Când se maturizează, o femeie își dorește cel mai mult să fie fericită, în timp ce bărbații încep să se simtă mai atrași de partea spirituală a vieții.
Alin spune că “interesul pentru fericire nu apare în societatea contemporană pentru că este ștrangulat, omorât, de interesul pentru succes.” Fericirea are câteva direcții clare pe care am uitat să le accesăm.

CSG Iulie nCui? Pentru ce? Unde? Cât? De ce? Am ajuns la succes si nu mă întreb de ce. Nu am ajuns la succes și nu mă întreb de ce. Alin ne vorbește de principiul PPC de atingere a fericirii, pe care se bazează cei mai mulți oameni. Adică, principiul Poate Pică Ceva. Mai aștept un pic. Am speranța că va fi bine.
“Fericirea este o chestiune absolut personală și o responsabilitate.” Dacă nu înțelegem că noi trebuie să ne ocupăm de fericirea noastră, fericirea nu o să se întâmple. Cumva, oamenii așteaptă să vină cineva care să îi facă fericiți.
Prima lecție pe care avem nevoie să o învățăm este să nu mai așteptăm să vină altcineva să ne facă fericiți. Chiar dacă o să vină cineva, nu va ști ce ne face pe noi fericiți.
Fericirea este o chestie foarte serioasă la care e nevoie să te gândești mereu și pe care să o antrenezi mereu, pentru că altfel ea nu apare. O să îți atingi obiectivele și o să fii nefericit.
Există un argument suficient pentru a fi fericit oriunde ai fi, spune Alin. Există studii care au descoperit că la fiecare două persoane există una cu care ai fi fericit. Se pare că ne naștem cu o predispoziție pentru a fi fericiți. Van Gogh spunea că fericirea este natura în sine. Când ne conectăm la natură, ne conectăm la noi înșine, ne conectăm la fericire.
Omul este ca un copac cu 3 zone. Prima este zona rădăcinilor care reprezintă temperamentul cu care ne naștem. Zona a 2a este cea a tulpinii și reprezintă caracterul, care este influențat de temperament. Zona a 3a este cea a coroanei și reprezintă comportamentul, care este influențat de caracter. Problema este că noi vrem tot timpul rezultate. Asta este ca și cum am vrea să schimbăm fructele. Însă unde umblăm atunci când vrem să schimbăm fructele? Dacă umblăm la rădăcină și nu ne pricepem, riscăm să omorâm copacul. Putem însă umbla la tulpină prin altoire. Se taie o parte a tulpinii, se introduce o esență tare, se leagă strâns și doare. Care sunt efectele? Se îmbunătățește rădăcina, se înfrumusețează coroana și apar alte fructe. „Acesta este coaching-ul, care este un demers spre fericire și care vine din natură. Natura este lecția noastră”, spune Alin.

CSG Iulie 2_n

Studiile arată că pentru a fi fericit trebuie să se întâmple 3 lucruri:

1. Să fii împăcat cu trecutul
2. Să privești cu optimism spre viitor, să ai speranțe
3. Să te bucuri de ce este în prezent.

În epistola lui Pavel către Corinteni, este un capitol care se numește „Despre dragoste”, care se încheie astfel:„Și acum rămân acestea 3″

1. Să ai credința că tot ce s-a întâmplat e bine
2. Nădejdea, să privești cu optimism spre viitor
3. Dragostea, să te conectezi cu ce ai aici.”

Alin ne-a spus că dacă din tot discursul lui am înțeles lecția că nimeni nu o să se ocupe de fericirea noastră, în afară de noi înșine, el este fericit.

Îți mulțumim Alin pentru ideile, voioșia si speranța împărtășite în cadrul acestei întâlniri!

Rezumat: Oana Cehan

 

Share
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.