Ce ne trebuie pentru a avea succes pe internet

Articol scris de Elena Dobre, Sergent at Arms CSG Bucuresti

www.relatiiautentice.ro

Pe Daniel Zarnescu si Gratian Sonu, invitatii CSG Bucuresti din luna decembrie, ii cunosc de pe internet de cativa ani.

Ambii au mai multe proiecte de succes in mediul on-line, si sunt dispusi sa imparta lectiile invatate de-a lungul timpului, cu cei care vor sa dezvolte o afacere.

Desi nu am avut ocazia sa particip la vreunul dintre programele lor, am reusit sa “fur” pe parcurs, invataminte din materialele pe care le promovau gratuit pe internet, sau de la cei care le-au fost “elevi”.

 Afacere pe internet

Prima lucru pe care l-am invatat de la ei, a fost legat de marketing.

M-a intrigat modul in care abordau subiectul. Pentru ei, marketing insemna sa oferi valoare.

Recunosc faptul ca, acum cativa ani, simteam aversiune numai la auzul acestui cuvant. Nu stiu de unde imi formasem aceasta convingere, dar pentru mine marketing insemna sa inseli oamenii.

In timp, urmarindu-i pe Daniel si pe Gratian, si pe alte persoane care au afaceri in mediul on-line, am realizat ca marketingul nu este rau in sine. Un cutit poate fi folosit pentru a taia paine, sau pentru a ataca pe cineva. La fel, maketingul poate fi bun sau rau, in functie de scopul celui care il promoveaza.

Concluzia la care am ajuns in timp, legat de acest subiect, este ca o afacere nu poate creste fara marketing. In plus, atunci cand faci marketing pentru a oferi valoare celor din jur, nu are cum sa fie un lucru rau.

O alta idee pe care am descoperit-o la Gratian si Daniel, este aceea ca nu trebuie sa fii expert pentru a intreprinde ceva.

Multi oameni se blocheaza la gandul ca nu cunosc toti pasii dintr-un proces, sau ca nu sunt suficient de buni. Paradoxul este acela ca, daca nu faci ceva ca sa avansezi, nu ai cum sa descoperi urmatorii pasi.

Acum ceva vreme sufeream de perfectionism si reuseam sa bat pasul pe loc pentru multe proiecte.  Nu imi permiteam sa fac ceva nou, pana cand nu simteam ca am tratat etapa respectiva suficient de bine. Din pacate, nicioadata nu parea ca este suficient de bine.

In timp, am realizat ca perfectiunea nu exista. In plus, expert poti ajunge doar daca treci in randuri repetate prin procesul incercare-eroare-invatare.

Cea mai recenta “regula” in privinta afacerilor pe internet am descoperit-o  la intalnirea CSG . Aceasta se refera la amprenta personala. Adica  sa descoperim ce anume avem in materie de cunostinte, ablitati sau talent , si cum putem sa daruim asta lumii intr-o forma originala.

Chiar daca mai sunt alte persoane care au acelasi tip de afacere, modul de abordare poate schimba totul. Daniel spunea ca nu conteaza daca sunt cateva sute de persoane care au ofera acelasi serviciu. Fiecare va atrage acei clienti care rezoneaza cel mai mult cu mesajul sau.

De exemplu, George, unul dintre cursantii lui Daniel si ai lui Gratian, are la baza o formatie muzicala. Din discutiile cu cei doi profesori ai sai, si-a dat seama ca, datorita cunostintelor lui, ar putea sa ofere ceva inedit – terapie prin muzica. Astazi, el are o afacere prin care ajuta oamenii sa castige mai multa energie sau sa atinga diverse performante, prin intermediul sunetelor sau al tehnicilor de respiratie.

Prin urmare, inainte de a demara o afacere, unul dintre cel mai bune lucruri pe care le putem face este sa descoperim ce anume putem oferi, ce anume ne caracterizeaza si apoi sa gasim o forma proprie de a ne exprima si de a darui valoare.

Acestea sunt cateva dintre elementele necesare pentru a avea succes in afacerile on-line. Cat de mult conteaza ele in cazul personal, si ce alti factori mai sunt importanti, putem descoperi cel mai bine experimentand.

Citeste si:

Internetul sa-ti fie mentor si unealta in dezvoltarea bussiness-ului tau! – Anca Vartolomei

Eveniment coaching – Intalnirea de la Coaching Support Group Bucuresti – 19 decembrie 2013 – Alexandru Frumosu

Coaching Support Group Bucuresti -O seara de inspiratie si pragmatism – Alexandra Weiss

********************************

Te invitam sa ne dai un Like pe pagina de Facebook Coaching in Bucuresti. Multumim!

Share
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.