De la branding personal la neurobranding foarte personal – Rezumatul întâlnirii

  Dacă nu ați fost alături de noi la întâlnirea Coaching Support Group București din luna decembrie am surprins pentru voi câteva idei pe care ni le-a împărtășit Iulia Bertea despre modul în care brandingul personal poate fi îmbinat cu neuroștințele pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine nevoile clienților și să putem transmite un mesaj clar.

  Unul dintre primele aspecte pe care invitata noastră ni l-a împărtășit a fost acela că performanțele noastre nu depind numai de ceea ce facem, ci se află de asemenea sub influența unor factori pe care nu îi conștientizăm, de cele mai multe ori. Există nenumărate studii care au dovedit acest lucru. De exemplu, s-a demonstrat că o persoană care stă pe un scaun moale va negocia mai puțin bine decât cineva așezat pe un scaun tare, iar o persoană care ține în mâini o cană cu o băutură caldă va proiectă sentimente mai calde față de persoanele cu care interacționează.

  Stimulii din mediul înconjurător ne influențează într-un mod subtil, dar profund, atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru. Explicația? Între neuroni și diverși stimuli există conexiuni care ne determină să ne comportăm într-un anumit fel. Cana de ceai caldă pe care o ținem în mâini ne poate duce cu gândul la o întâlnire plăcută, alături de cineva drag. De asemenea, o canapea confortabilă induce în noi o stare de relaxare, pe când un scaun tare ne poate transmite în mod inconștient mesajul că este o situație în care este necesar să rămânem într-o stare activă.

  S-a dovedit științific că pe parcursul unei zile cei mai mulți oameni operează la modul conștient între 1% și 5%. O explicație găsim chiar în modul în care este structurat creierul omenesc. La modul simplist, creierul este alcătuit din trei mari zone distincte: creierul reptilian, creierul limbic și neocortexul.

  Creierul reptilian se ocupă cu tot ceea ce ține de instinct și de funcțiile de bază ale organismului.
  Creierul limbic este cel care operează partea ce ține de emoții.
  Neocortexul se ocupă cu tot ceea ce ține de analiză, limbaj, logică sau planificare.

  Primele două formează creierul vechi – rapid, dar limitat, iar ultimul este creierul nou – încet, dar performant. S-a dovedit că atunci când luăm o decizie, o percepem mai întâi sub formă de imagine sau de senzație și doar apoi începem să o raționalizăm, adică să explicăm de ce am luat acea decizie. S-a dovedit astfel că, în 85%-95% din cazuri, oamenii nu iau decizii la modul rațional, ci mai degrabă emoțional.

_DSC1169  Creierului îi pasă mai degrabă de sine însuși, de ceea ce poate câștiga dintr-o anumită situație. Prin urmare, atunci când avem un produs sau un serviciu de promovat, cel mai indicat este să ne adresăm nevoilor consumatorului, să înțelegem ce anume îi trebuie și de-abia apoi să venim cu propunerea noastră de soluție.

  S-a demonstrat că ordinea elementelor prin care putem câștiga încredere în mintea cuiva este următoarea :

  1. Recomandări
  2. Demonstrații
  3. Date, cifre
  4. Misiune și viziune

  Pentru că este asaltat de informații din toate părțile și îi este imposibil să le proceseze în același timp pe toate, creierul funcționează prin scurtături mentale. Printre acestea se numără :

  – Biasul confirmării: dacă o informație nouă confirmă o convingere pe care o aveam deja, avem tendința să o considerăm adevărată. Altfel, avem tendința să o refuzăm.

  – Biasul similarității: ne plac oamenii similari nouă și avem tendința să proiectăm asupra lor mai multe similitudini decât există în realitate.

  – Biasul disponibilității: oamenii au tendința să rețină ultimele lucruri pe care le-am făcut și care sunt disponibile.

  Creierul nou ne ajută la colectarea și analiza de informații și să refuzăm să facem anumite alegeri care ar fi dăunătoare pentru noi și pentru bunăstarea noastră. Cât de mult funcționează acest refuz, depinde de cât de conștienți și de prezenți putem fi în propria viață.

  Referitor la branding, promovarea este doar o parte din procesul de branding personal. Mai întâi trebuie să înțelegem nevoile consumatorilor, apoi să creăm un produs care răspunde acestor nevoi, să decidem cum îl distribuim și de-abia apoi începem promovarea.

  Un sfat al Iuliei este să nu ne concentrăm doar pe expertiză și pe promovare. O zonă importantă a brandigului personal vine din faptul că lăsăm oamenii să vadă partea noastră umană.

  Una dintre concluziile pe care Iulia ni le-a împărtășit este următoarea: nimănui nu îi pasă de brandul tău personal. Tuturor le pasă de beneficiile pe care le poți aduce în viața lor. Pe oameni îi interesează să vadă că te interesezi de ei, că i-ai înțeles, că le înțelegi nevoile și le oferi ceva cu adevărat util.

Să ne revedem cu bine,

Elena Dobre (Sergent At Arms, CSG București)

Foto: Anca Tomoroga

Share
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.